top of page

10 žingsnių saugesnei vaikų vasarai internete



Prasidėjus vasaros atostogoms, vaikai turi daugiau laiko ne tik žaidimams lauke, bet ir naršymui internete. Nors nuotoliniai resursai yra puikus būdas smagiai praleisti laiką ir išmokti naujų dalykų, vaikams ir paaugliams būtina žinoti, kaip apsaugoti savo asmens duomenis internete.


Dalinamės Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos informacija vaikams ir paaugliams:


Asmens duomenys yra bet kokia informacija apie žmogų, kurio tapatybė žinoma arba kurio tapatybę galima sužinoti tiesiogiai ir netiesiogiai: vardas, pavardė, asmens kodas, piršto atspaudas, mokinio pažymėjimo numeris, pseudonimas, slapyvardis, veido atvaizdas, akies rainelė, automobilio valstybinis numeris, telefono numeris, IP adresas, naršymo istorija internete, gimimo data, gyvenamosios vietos adresas ir kt. Prisijungę prie interneto paliekame skaitmeninius pėdsakus. Šie pėdsakai yra mūsų elgesio internete įrašai, grįsti mūsų veikla internete (pavyzdžiui, interneto puslapiai, kuriuose lankomės, patiktukai socialiniuose tinkluose, įvairios informacijos atsisiuntimai) ir asmens duomenimis, kuriais dalijamės.


Štai 10 svarbių žingsnių, kaip vaikams būti saugesniems naršant internete:


1. Patikrink savo socialinių tinklų profilio nustatymus Jei tau dar nesukako 18 metų, socialinių tinklų paskyrose turėtų būti nustatytas „privatus“režimas arba nustatyk jį pats. Tai reiškia, kad tik draugai gali matyti, kas tau patinka, ką rašai ir kuo daliniesi socialinėje erdvėje. Jei tavo profilis socialinio tinklo platformoje yra „viešas“, tuomet bet kas gali matyti, kuo daliniesi ir su kuo bendrauji internete. Nors šiuo metu jautiesi saugiai, tačiau bet kada gali nutikti įvairių situacijų, apie kurias net nepagalvojai, ir tavo informacija gali pasinaudoti įvairūs piktavaliai. Visuomet žinok, kad didesnio privatumo priemonės skirtos labiau užtikrinti tavo saugumą.

2. Patikrink socialinių tinklų profilyje paskelbtą informaciją Didžiąją dalį tavo profilio informacijos gali pamatyti ir panaudoti sukčiai, norėdami surinkti tavo konfidencialią informaciją: gimimo datą, gyvenamosios vietos adresą, informaciją apie lankomą mokyklą ir kt. Piktavaliai šią informaciją gali panaudoti tavo asmens tapatybės vagystei, tad kodėl tokią informaciją atskleidi? Taigi, neviešink savo asmens duomenų neapgalvotai, naudok išgalvotus duomenis arba pseudonimus.


3. Gerai pagalvok prieš skleisdamas informaciją internete – tai, kas kartą paskelbta internete, lieka internete Nepriklausomai nuo to, ar tavo profilis nustatytas kaip viešas, ar privatus, atmink, kad kartą ką nors paskelbus internete, gali būti labai sunku tai ištrinti. Būk atsargus su nuotraukomis ir vaizdo įrašais, nes kartą pasidalijęs, prarasi jų kontrolę. Gerai pasvarstyk, ar tau tikrai reikia socialiniuose tinkluose skelbti tiek daug informacijos apie savo gyvenimą ir atskleisti tai, ką tikrai turėtum pasilikti sau. Ypač atsižvelk į savo jaunesnius brolius ir seseris, taip pat į kitus šeimos narius ir draugus: ar jie tikrai nori, kad jų nuotraukos, veikla ar kita informacija apie juos būtų matoma kitų? Neskelbk internete netinkamų komentarų, kompromituojančių paveikslėlių ar kitų dalykų, dėl kurių vėliau gali gailėtis. Kartais norisi paskelbti informaciją kuo skubiau, čia ir dabar pasidalyti laisvalaikio įspūdžiais, tačiau niekada negali žinoti, kas gali tą informaciją pamatyti – šeimos nariai, būsimas darbdavys ar kiti asmenys.


4. Gerbk kitus: elkis su kitų žmonių duomenimis taip, kaip elgtumeisi su savo Reaguok į savo draugų ar šeimos narių prašymus pašalinti paskelbtas jų nuotraukas, vaizdo įrašus ar kitą informaciją. Jei ateis momentas, kai tu norėsi, kad jie pašalintų informaciją apie tave, juk norėtum, kad tavo norus gerbtų?


5. Būk atsargus žymėdamas save arba savo buvimo vietą Dalijimasis savo buvimo vieta (angl. checking in) internete gali būti rizikingas, todėl išjunk buvimo vietos nustatymus, jei tau jų nereikia. Skelbdamas informaciją, kur šiuo metu esi, ar paveikslėlius apie tai, kaip smagiai šiuo metu atostogauji, gali pranešti potencialiems įsilaužėliams, kad tu ar tavo šeima yra išvykusi ir namuose šiuo metu nieko nėra. Jei tikrai nekantrauji pasidalinti atostogų įspūdžiais, pasvarstyk, ar nebūtų saugiau tokia informacija internete pasidalinti sugrįžus namo.


6. Neleisk, kad tave „Stumdytų“ Kartais programėlės ir platformos bando tave „pastūmėti“ perduoti daugiau informacijos, negu tu iš tikrųjų norėtum. Galbūt mygtukas, kurį jie nori, kad spustelėtum yra didelis, ryškus ir ekrano viduryje, o kita parinktis yra mažytė ir lengvai nepastebima. Saugokis šios taktikos ir pasirink tą variantą, kuris tau tinkamas, o ne tą, kurį lengviausia spustelėti.


7. Perskaityk sąlygas Įmonės turėtų suteikti tau informaciją apie tai, ką jos daro su tavo asmens duomenimis. Ši informacija turėtų būti parašyta paprasta, lengvai suprantama kalba ir turėtų būti lengvai randama. Paklausk tėvų arba patikimo suaugusiojo, jei dėl ko nors nesi tikras. Susipažink ir įsigilink, kaip veikia įvairios socialinių tinklų siūlomos funkcijos. Būk ypač atidus save ir kitus filmuodamas ir tiesiogiai transliuodamas internete.


8. Slapukų nustatymuose nespausk „Priimti viską“ Kai pamatysi pranešimą apie slapukus (angl. cookies), apsvarstyk, kokius nustatymus nori pasirinkti, užuot tiesiog spustelėjęs „priimti visus“ slapukus. Paieškok mygtuko, kuris leidžia priimti tik tau reikalingus slapukus. Priešingu atveju, gali sutikti bendrinti daugiau informacijos, negu iš tikrųjų nori.


9. Žinok savo duomenų vertę Tavo paskyroje tikriausiai neretai pasirodo nuorodų su sensacingomis naujienomis, nemokamais ar nebrangiais pasiūlymais ir (ar) prizais. „Nemokamos“paslaugos ne visada yra nemokamos. Tavo asmens duomenis, kuriais daliniesi internete, naudoja įmonės, kad uždirbtų, pavyzdžiui, iš reklamos. Visada savęs paklausk „Ar gaunu sąžiningą sandorį?“, „Ar kada nors gausi tuos „nemokamus 50 eurų vertės kuponus?“ Taigi, būk labai atidus, ką spusteli, tokios nuorodos gali nukreipti tave į apgaulingą ar netinkamo turinio svetainę.


10. Kontroliuok, kaip naudojami tavo duomenys Tu turi teises, kai kalbama apie tavo asmens duomenis. Interneto svetainės, socialinių tinklų platformos ir kitas skaitmenines paslaugas suteikiančios įmonės tau paprašius turi pateikti tavo asmens duomenų kopiją, ištaisyti duomenis arba ištrinti tavo paskyrą.





Комментарии


bottom of page