top of page

Kodėl vaikai nori kartoti tuos pačius dalykus?


Ar pastebite, kad vaikai mėgsta daryti dalykus vėl ir vėl, o kartodami jie gauna daug naudos? Nors suaugusieji dažnai trokšta naujovių pramogų srityje – nori žiūrėti naujus filmus, skaityti naujas knygas, žaisti naujus žaidimus ir pan. – vaikai dažniausiai žaisdami renkasi tai, kas jiems yra pažįstama. Pagalvokite apie vaiką, kuris ką tik išmoko pasakoti pokštą ir primygtinai reikalauja jį kartoti, tikėdamasis, kad kiekvieną kartą juoksitės taip pat. Polinkis kartoti dalykus vaidina lemiamą vaidmenį vaikų raidoje.


Kartojimas padeda vaikų smegenims išmokti numatyti, kas bus toliau. Šis gebėjimas numatyti būsimus įvykius yra esminis dalykas norint tyrinėti naujus dalykus ir nesijausti priblokštam chaoso. Suaugusieji, kuriems patinka naujovės, dažnai ir patys sutinka, kad naujų patirčių džiaugsmą geriausiai patirti padeda kontrastą suteikianti pažįstamų veiklų rutina: dienos pabaigoje jie žino, ką valgys, kaip ir kada eis miegoti ir ką veiks kitą dieną, nes susidėliojo šį planą ilgametės praktikos dėka. Tačiau vaikams reikia laiko susikurti tokius kognityvinius lūkesčius, o pirmas žingsnis šio proceso link - nesusijusių veiksmų kartojimas.


Supraskime kartojimo vertę:  

Pažįstami veiksmai= komfortas: kartojimas suteikia saugumo jausmą nenuspėjamame pasaulyje.

Vaikai išmoksta įgūdį jį kartodami: veiklos kartojimas padeda geriau ir greičiau išmokti naujus dalykus, tobulinti motorinius įgūdžius ir pažinimo gebėjimus.  

Kontrolės paėmimas į savo rankas: nuspėjama veikla sukuria kontroliuojamą aplinką.  

Vaikai su džiaugsmu laukia to, kas bus toliau: dėl nuspėjamumo veikla tampa maloni.  

Rutina sukuria struktūrą: rutina suteikia vaikams pagrindą suprasti laiką ir valdyti lūkesčius. Vaikai didžiuojasi, kai atlieka veiksmą vis geriau: įgytas meistriškumas didina pasitikėjimą savimi ir savigarbą.


Suprasti, kodėl vaikai mėgsta kartotis, yra pirmas žingsnis. Kitas žingsnis – remti juos tokiais būdais, kurie pagerintų jų vystymąsi ir veiksmingai patenkintų jų poreikius. Siūlome kelis patarimus:

1. Būkite kantrūs ir palaikantys. Pripažinkite, kad pasikartojantis elgesys yra normali vystymosi dalis. Suprasdami, kad kartojimas padeda jūsų vaikui mokytis ir jaustis saugiai, galite lengviau prisitaikyti prie tokio elgesio. Kai vaikas tą patį anekdotą pasakoja 30 kartų, juokitės kartu – tai sustiprina jo socialinius įgūdžius ir padidina pasitikėjimą savimi.

2. Įveskite variacijas palaipsniui. Nors kartojimas yra naudingas, nedidelės to paties veiksmo variacijos padės išplėsti jo patirtį. Jei vaikui patinka konkreti istorija, pabandykite pristatyti kitą to paties autoriaus ar panašios temos knygą. Jei jūsų vaikui patinka konkreti daina, pabandykite paleisti skirtingas jos versijas arba dainas su panašiomis melodijomis.

3. Naudokite kartojimą mokymosi galimybėms. Jei jūsų vaikui patinka konkreti daina, naudokite ją mokydami naujų žodžių ar sąvokų. Kartojimas gali būti galingas būdas sustiprinti mokymąsi, todėl raskite kūrybiškų būdų, kaip įtraukti ugdymo elementus į mėgstamą veiklą. Paverskite pasikartojančius žaidimus galimybėmis skaičiuoti, atpažinti spalvas ar lavinti naujus žodžius.

4. Sukurkite nuspėjamą tvarką. Nuspėjamas rutinos nustatymas gali padėti vaikams jaustis saugiai ir sumažinti nerimą. Nuoseklus dienos grafikas, reguliarus valgio, žaidimų ir miego laikas sukuria struktūrizuotą aplinką, kurioje vaikai žino, ko tikėtis. 


Vaikų vystymuisi yra labai svarbu suprasti, kodėl jie nori nuolat kartoti tas pačias veiklas. Kartojimas padeda vaikams rasti komfortą, įvaldyti įgūdžius ir jausti kontrolę santykyje su savo aplinką. Atpažindami pagrindines priežastis ir įgyvendindami palaikomąsias strategijas, tėvai ir globėjai gali padėti vaikams pasitikėti savimi ir džiaugsmingai atlikti įvairias veiklas.

Comentarios


bottom of page