top of page

Norite, kad vaikams sektųsi mokykloje? Išmokykite juos plaukti!


Pasibaigus vasarai vaikai grįžta į mokyklas ir darželius, o tėvai ima ieškoti jiems įdomios ir praturtinančios popamokinės veiklos. Ar žinojote, kad tie, kurie iš daugybės sporto rūšių pasirenka plaukimą, dažniausiai laimi? Šiame straipsnyje papasakosime, kodėl svarbu leisti vaiką mokytis taisyklingai plaukti kuo anksčiau ir kaip tai padeda vaikų kognityviniams gebėjimams.


Plaukimas nėra tik pramoginė veikla, tai - esminis gyvenimo įgūdis, kuris suteikia daug naudos, ypač kai vaikai to mokosi nuo ankstyvo amžiaus. Šis užsiėmimas stiprina fizinį vystymąsi, skatina pažintinius gebėjimus ir padeda vaikams būti saugiems vandenyje. Vaikus būtina mokyti plaukti nuo mažens dėl šių priežasčių:


1. Saugumas vandenyje

Svarbiausia priežastis anksti mokyti vaikus plaukti – sauga vandenyje. Paskendimas yra viena iš pagrindinių nesmurtinės vaikų mirties priežasčių visame pasaulyje, o didžiausia rizika vandenyje kyla net trumpam be priežiūros paliktiems 1-4 metų vaikams. Mokant vaikus plaukti kuo anksčiau, jie įgyja gyvybiškai svarbių išgyvenimo vandenyje ir aplink jį įgūdžių. Šie įgūdžiai vieną dieną gali užkirsti kelią tragiškam nelaimingam atsitikimui prie baseino, ežere ar net vonioje.


2. Fizinis vystymasis

Plaukimas yra puiki viso kūno treniruotė, įtraukianti beveik visus kūno raumenis. Mažiems vaikams plaukimas padeda pagerinti raumenų jėgą, širdies ir kraujagyslių sistemos ištvermę ir lankstumą. Skirtingai nuo didelio intensyvumo sporto, plaukimas yra švelnus sąnariams ir kaulams, todėl tai yra saugi ir veiksminga mankštos forma net labai mažiems vaikams. Vandens pasipriešinimas, kurį vaikas turi įveikti plaukdamas, padeda lavinti motorinius įgūdžius, koordinaciją ir pusiausvyrą. Be to, plaukimas padeda vystytis sveikiems plaučiams!


3. Kognityvinis augimas

Daugybė tyrimų rodo, kad vaikai, kurie anksti išmoksta plaukti, yra linkę geriau atlikti pažintines užduotis, palyginti su tais, kurie to nemoka. Mokymasis plaukti apima sudėtingų judesių įsisavinimą, o tai skatina smegenų vystymąsi. Vaikai mokosi koordinuoti rankas, kojas, kvėpavimą ir regėjimą vienu metu ir lavina motorinius įgūdžius bei erdvinį suvokimą. Remiantis Griffith universiteto atliktais tyrimais, vaikai, anksti pradėję lankyti plaukimo pamokas, pasižymi geresniu kalbos vystymusi, pažintiniais gebėjimais ir socialiniais įgūdžiais nei jų bendraamžiai.


4. Socialinė sąveika

Plaukimo pamokos suteikia galimybę ankstyvam socialiniam bendravimui tarp labai mažų vaikų. Šios pamokos dažnai vyksta grupėse, skatinant komandinį darbą, bendravimą ir socializaciją su bendraamžiais. Gebėjimas dirbti kartu vandenyje, laukti savo eilės ir klausytis nurodymų taip pat padeda ugdyti kantrybę ir discipliną. Droviems ar intravertiškiems vaikams plaukimas suteikia neverbalinės, tačiau vistiek interaktyvios erdvės saviraiškai, padedanti sumažinti socialinį nerimą ir užmegzti draugystę.


5. Stiprina psichinę sveikatą

Sportas, įskaitant plaukimą, teikia naudą psichinei sveikatai. Tai gali sumažinti stresą, nerimą ir net depresijos simptomus. Vaikams plaukimas yra natūralus būdas išlaisvinti energiją. Ritminis plaukimo judesys kartu su plūduriavimo pojūčiu gali turėti ir raminamąjį poveikį, sumažinti nerimo lygį net labai mažiems vaikams. Ši veikla pagerina miego kokybę, nuotaikos reguliavimą ir netgi prisideda prie geresnio koncentracijos lygio tiek klasėje, tiek namuose.


6. Ilgalaikė nauda sveikatai

Vaikų mokymas plaukti nuo mažens ugdo visą gyvenimą trunkantį fizinio aktyvumo įprotį. Vaikai, kurie yra aktyvūs nuo mažens, labiau linkę išlaikyti aktyvų gyvenimo būdą, kai suauga. Plaukimas yra mankštos forma, kuria galima mėgautis visą gyvenimą, todėl ilgainiui sumažėja nutukimo, širdies ligų ir diabeto rizika. Be to, ankstyvas plaukimas padeda formuoti geresnę laikyseną ir sumažina nugaros problemų tikimybę vėliau gyvenime.


7. Pasitikėjimas vandeniu

Vandens baimė gali būti rimta kliūtis vaikams vėlesniame gyvenime. Kai vaikai yra anksti supažindinami su plaukimu, jie įgyja natūralų komfortą šioje aplinkoje ir susipažįsta su vandeniu. Šis pasitikėjimas naudingas ne tik baseinuose, bet ir kitose aplinkose, pavyzdžiui, paplūdimiuose, ežeruose ir vandens parkuose.


Apibendrinant galima pasakyti, kad nuo mažens mokyti vaikus plaukti yra vienas vertingiausių įgūdžių, kuriuos jiems gali suteikti tėvai. Tai užtikrina jų saugumą, stiprina fizinį ir pažintinį vystymąsi, ugdo socialinius įgūdžius, skatina ilgalaikę sveikatą ir gerovę.


Jei savo sporto būrelį jau radote, bet dar ieškote, kur papildomai lavinti vaikų intelektą, prisijunkite prie Creative Class LT nuotolinių intelekto treniruočių! Pirma pamokama - NEMOKAMA.



Comments


bottom of page