top of page

Nuotykiai lėktuve: kaip užimti vaikus, kad kelionė neprailgtų?



Artėjant Velykų atostogoms nekantriai laukiate kelionės į užsienį? Gal esate suplanavę vasaros nuotykį arba ruošiatės ilgai lauktai pirmajai vaiko kelionei lėktuvu? Nuostabu kartu su vaiku tyrinėti naujas kryptis ir kurti ilgalaikius prisiminimus, tačiau ilgi skrydžiai su vaikais gali būti tikras iššūkis. Sudarėme išsamų veiklų sąrašą, sukurtą tam, kad jūsų skrydis visai šeimai būtų kuo malonesnis. Prisisekite, atsipalaiduokite ir pradėkite skaityti!


  1. Aerodinamika: susipažinkite su lėktuvo veikimo principais prieš kelionę: kartu su vaikais pasižiūrėkite kelis dokumentinius filmukus apie aerodinamiką, nupieškite kelias lėktuvo schemas, raskite lėktuvą, kuriuo skrisite, internete - skrydžio metu vaikas galės praktiškai pritaikytas įgytas žinias.

  2. Kelionių žurnalas: pasiūlykite vaikams skrydžio metu vesti kelionių žurnalą. Duokite jiems užrašų knygelę, tušinukų ar spalvotų pieštukų, kad vaikai galėtų dokumentuoti savo kelionę, parašyti ar nupiešti savo pastebėjimus, iliustruoti pamatytus orientyrus ar objektus, kuriuos tikisi pamatyti.

  3. Kalbos mokymasis: supažindinkite vaikus su pagrindinėmis tos šalies, į kurią vykstate, kalbos frazėmis ir žodžiais. Pasiimkite į lėktuvą kalbos korteles arba atsisiųskite kalbų mokymosi programėlę, kad vaikai kelionės metu susipažintu su žodynu, pasisveikinimu, skaičiais, spalvomis. Tai smagus būdas sužadinti jų susidomėjimą skirtingomis kultūromis ir kalbomis.

  4. Debesų stebėjimas: paverskite debesų stebėjimą edukacine veikla, aptardami skirtingas debesų formas ir susidarymo būdus. Pasinaudokite resursais internete ir pasiruoškite informaciją apie kamuolinius, plunksninius ir sluoksniuotuosius debesis ir paskatinkite vaikus atpažinti juos skrydžio metu.

  5. Kelionės vietos tyrimas: prieš kelionę kartu su vaikais pasidomėkite šalimi ar miestu, į kurį keliaujate. Kartu skaitykite knygas, žemėlapius ir internetinius išteklius, kad sužinotumėte apie lankytinų vietų istoriją, kultūrą, orientyrus ir laukinę gamtą. Pasiūlykite vaikams sukurti mini pristatymą, kuriuo pasidalinsite su šeima skrydžio metu.

  6. Istorijų pasakojimo žaidimai: lavinkite vaizduotę ir kūrybiškumą pasakojimo žaidimais. Skrydžio metu pradėkite kurti istoriją, kai kiekvienas šeimos narys pakaitomis papildo pasakojimą po vieną ar du sakinius.

  7. Žemėlapio tyrinėjimas: atsisiųskite pasaulio žemėlapį į telefoną ar atsineškite popierinė žemėlapį, kelionės metu kartu sekite lėktuvo judėjimo trajektoriją. Aptarkite žemynus, vandenynus ir šalis, virš kurių skrendate.

  8. Objektų medžioklė: paruoškite įvairių daiktų ir objektų, kuriuos vaikai gali rasti lėktuve arba pamatyti už lango, sąrašą. Į jį galite įtraukti lėktuvo palydovo ženklelį, kamuolinį debesį, žalią lagaminą ir kt. Už kiekvieną pastebėtą daiktą ir objektą skirkite vaikams po tašką. Kas surinko daugiausiai taškų? Pasiruoškite mini apdovanojimus.

  9. Kelionių viktorina: sukurkite viktoriną kelionių tematika, į kurią galite įtraukti klausimus apie šeimos buvusias keliones ir vietą, į kurią vykstate, kitus įdomius faktus, susijusius su kelionėmis. Apdovanokite vaikus už teisingus atsakymus ir skatinkite draugišką konkurenciją tarp šeimos narių.

  10. Skaičiavimo iššūkis: paverskite skrydį skaičiavimo iššūkiu, paprašydami vaikų surasti ir suskaičiuoti įvairius aplink juos esančius daiktus. Pavyzdžiui, skaičiuokite kėdes ir jų eiles, lėktuvo langus, arba keleivius, dėvinčius skrybėles. Galite skaičiuoti, kiek kartų pro jus praėjo lėktuvo palydovas, kiek kartų į keleivius kreipėsi kapitonas. Jei kelionė ilga, skaičiuokite turbulencijas - tai nukreips vaikų dėmesį ir neleis jiems išsigąsti.

Comments


bottom of page