top of page

Į muziejų su vaiku - nuo gimimo


Lankydamiesi muziejuose su vaikais praturtinate jų žinias apie pasaulį pasitelkdami praktinę patirtį, interaktyvius eksponatus ir edukacines programas, apimančias įvairias temas, tokias kaip istorija, menas, mokslas ir kultūra. Ar yra amžiaus riba, nuo kada galima vestis vaiką į parodas? Tikrai ne! Lankydamiesi muziejuose nuo gimimo, pripratinsite vaikus prie ekspozicijų erdvių ir suformuosite vertingą įprotį, kuris supažindina vaikus su įvairiomis kultūromis, ugdo empatiją ir toleranciją. Nebūtina vestis vaikų tik į mažiesiems sukurtas parodas - visi muziejai skatina smalsumą, problemų sprendimo gebėjimus, sužadina kūrybiškumą ir vaizduotę, įkvepia socialinę sąveiką.


Siūlome sąrašą muziejų, kuriuos Lietuvoje gali aplankyti visa šeima:


  1. Energetikos ir technikos muziejus Tai šeimoms draugiška įdomaus laisvalaikio erdvė, kur po vienu stogu telpa unikalus industrinis paveldas, interaktyvus mokslo pažinimas ir kultūros renginiai. Jame organizuojamos apžvalginės ir teminės ekskursijos, edukacinės programos bei kūrybinės dirbtuvės įvairaus amžiaus moksleiviams. Edukacinių užsiėmimų metu ugdomas dalyvių kūrybiškumas, žingeidumas, per praktines užduotis gilinamos ir įsisavinamos naujos gamtos bei techninių mokslų žinios.

  2. Jūrų muziejus Įsikūręs Baltijos jūros pakrantėje, Jūrų muziejus išsiskiria kaip vienas įdomiausių muziejų visoje Lietuvoje. Jo ekspozicija atskleidžia užburiantį povandeninį pasaulį, kuriame galite susipažinti su žuvimis, ruoniais, jūrų liūtais, įspūdingomis laivybos istorijos ekspozicijomis. Be to, Jūrų muziejuje įsikūręs delfinariumas - vienintelis toks visoje rytinėje Baltijos pakrantėje. Jame gyvenantys Juodosios jūros afalinai ne tik džiugina auditoriją savo pasirodymais, bet ir padeda sergantiems vaikams.

  3. Automuziejus Vilniuje Automobilių muziejus Vilniuje įkurtas siekiant populiarinti istorinių transporto priemonių puoselėjimo judėjimą šalyje. Muziejaus komanda stengiasi lankytojams pateikti tik nuostabiausius ir įsimintiniausius eksponatus, kurie nustebins net visko mačiusius asmenis. Muziejuje demonstruojama automobilių kolekcija sudomins įvairaus amžiaus lankytojus.

  4. Lietuvos Etnokosmologijos muziejus Lietuvos Etnokosmologijos muziejus yra pirmas ir vienintelis tokio pobūdžio muziejus pasaulyje. Muziejaus esmė - žmogaus ir žmonijos ryšiai su kosminiu pasauliu. Kiekviena erdvė, į kurią ateina lankytojas, yra vis kitokia – kaip kita Visata, kita planeta, kitas pasaulis. Vienoje salėje pasakojama apie Mikalojų Konstantiną Čiurlionį ir jo viziją, kita – apie lietuvišką etninę patirtį, dar kita salė pasakoja apie astronomiją ir žvaigždynus.

  5. Šiaulių geležinkelių muziejus Tai žinybinis muziejus, kuris kaupia, saugo, restauruoja, eksponuoja muziejines vertybes, susijusias su Šiaulių krašto geležinkelio istorija. Ekspozicija skatina lankytojus būti ne tik stebėtojais, bet ir aktyviais dalyviais. Čia lankytojus pasitinka siaurojo geležinkelio garvežys PT-4–153 ir plačiojo geležinkelio garvežys L–0106, vikšrinės traktorių, įvairių tipų drezinos, siaurojo geležinkelio vagonas ir kita technika. Lankytojus sudomina nutiesta kelio atkarpa ant metalinių pabėgių, iešmų perjungimo mechanizmas, mediniai ryšių ir elektros stulpai, daug kitų eksponatų.

  6. Žemės gelmių informacijos centras Centre galite pamatyti riedulių gludinių ekspoziciją, kuri supažindina lankytojus su riedulius sudarančiais mineralais bei susidarymo Žemės plutoje sąlygomis; Lietuvos naudingųjų iškasenų ekspoziciją - joje rodomi svarbiausi Lietuvos žemės gelmių turtai, lankytojai gali susipažinti su dabartiniais procesais, vykstančiais žemės paviršiaus viršutiniuose sluoksniuose; paleontologinę ekspoziciją ir 195 fosilijų rinkinį, kuris atspindi Žemės gyvybės evoliuciją nuo paleozojaus iki kainozojaus; retų mineralų kolekciją, kuri supažindina su unikaliais mineralais.

  7. Vytauto Didžiojo karo muziejus Tai - Lietuvos karybos muziejus, išsamiai apžvelgiantis šalies karybos istoriją. Muziejus siūlo įvairias ekspozicijas ir interaktyvias edukacines veiklas ne tik karo istorija besidomintiems suaugusiesiems, bet ir įvairaus amžiaus vaikams. Atradimų savaitgaliai, skirti šeimoms, yra puikus būdas ne tik praleisti gerą laiką drauge, bet ir muziejuje pažinti savo krašto istoriją, sužinoti negirdėtų Lietuvos karybos istorijos detalių.

  8. Kazio Varnelio namai-muziejus Dailininko, kolekcininko Kazio Varnelio (1917–2010) namai-muziejus iš pirmo žvilgsnio primena nedidelį gyvenamąjį namą. Vis dėlto čia – daugiau nei keturiasdešimt ekspozicinių salių, kuriose dera senoji grafika, žemėlapiai, Vakarų Europos skulptūra ir tapyba, istoriniai baldai, taip pat Tolimųjų Rytų menas bei paties K. Varnelio optinio meno kompozicijos. Vaikams itin patinka spalvingas optinis menas - ryškūs, juodai balti kūriniai sudomina net ir kūdikius!



Comments


bottom of page